Bij pesten gaan de luiken dicht !

 

Bij pesten gaan de luiken dicht, help een kind ze weer op een kier te zetten en de zonnestralen binnen te laten.

Hoe gaat het met je? Ik zie aan je dat er iets is…

Bij die woorden brak ik. Ik vertelde dat het niet goed ging, dat ik mij verloren voelde in een klas waar ik alleen de oppas van mocht zijn. Ik was leerkracht en had ruime ervaring maar het liep niet lekker met mijn duo.

En dat bleek het ultieme begin van het einde…. Linea recta is de collega met wie ik dit deelde naar mijn duo gelopen om mijn gevoel door te briefen. Al mijn hoop op een goede afloop was vervlogen.

Mijn verhaal

Ik kwam halverwege het jaar in de klas en werd binnengehaald als redder (er was een acuut probleem). Ik kwam er al snel achter dat ik als oppasser moest fungeren en niet als duo.

Samenwerken

Ik wilde zo graag samenwerken, een goede overdracht. Er was geen tijd voor een overdracht werd gezegd, ik moest maar terugkomen op mijn vrije dagen. En als ik al een overdracht kreeg dan begon het geschreven antwoord met het woord ZUCHT (passieve agressie)

Rookgordijn

Moesten de kinderen dan niets leren? Ik kwam er achter dat er door mijn duo een rookgordijn was opgehangen, de kinderen moesten de laatste weken van het jaar hun werkboeken zelf invullen. Hoe ze dat deden maakte niet uit, overschrijven was geen probleem, als er maar iets stond. Tja, lege werkboeken meegeven aan het eind van het jaar kon natuurlijk niet, dat viel teveel op. Er was een systeem opgetuigd waarin de leerkracht afvinkte wat er was gedaan.  De rest van de tijd waren ze bezig met hun mobieltjes. En dat waren ze al zo gewend dat het voor mij onmogelijk werd om er iets van te zeggen.

Directie

Ik ben naar de directie gegaan, die beaamde dat er een probleem was maar gaf aan dat het zich zelf zou oplossen omdat de collega na de zomer toch naar een andere school zou gaan. Ja natuurlijk was een overdracht normaal maar deze collega had nog nooit met een duo samengewerkt dus ze moest nog aan de situatie wennen werd mij verteld.

Queen bee

Mis gedacht, het probleem loste zichzelf niet op, een queen bee heeft namelijk volgelingen die haar beschermen en ik was het gevaar. En een queen bee was het, joviaal, grappig, lachers op de hand. Ook met de collega waar ik het eerste half jaar mee gewerkt heb ging het stroperig maar het liep niet gierend uit de hand. De tweede collega gooide er nog een schepje bovenop. Dat schepje erbovenop was waarschijnlijk om mij een lesje te leren.

Klas aan het werk

Ik wilde les geven, de klas was rumoerig, logischerwijs want het kan nooit leuk zijn om een hele dag opgesloten te worden zonder iets om handen te hebben. Wat ik ook bedacht, de kinderen hadden de boodschap van mijn duo gekregen dat ze mijn extra werk mochten maken maar dat het hun eigen keuze was. Het hoefde dus niet. Gevolg, de “populaire” jongens van de klas deden wat ze wilden, sleepten hierin anderen mee. Ook kinderen die wel wat extra ondersteuning konden gebruiken. De andere helft deed wel mee, was al blij om iets te doen te hebben.

Tegenzin

Ik ging met steeds meer tegenzin naar mijn werk. Ik had het gevoel ernstig tekort te schieten als leerkracht maar ik wist niet hoe ik het tij kon keren. Toen er klassenfoto’s werden gemaakt ben ik in mijn vrije tijd naar school gegaan. Ik zou geroepen worden als het zover was. NOT . Oeps… we zijn je vergeten, de foto’s moesten opnieuw, ik kwam er later achter dat ik van de foto geknipt ben op social media.

Kamp

Toen we op kamp zouden gaan hoefde ik niet mee, ik was te duur. Het was op mijn werkdagen en het was ook mijn klas, hoezo? Ik heb het voor mezelf opgenomen en de adjunct zei : “Natuurlijk ga je mee, je bent toch hun juf”. Je begrijpt het zijn eenzame dagen geworden.

Pinpas

Ik was niet het enige “slachtoffer” . Op kamp was er een jongen die zijn pinpas was vergeten, zijn moeder had gebeld met de vraag of mijn collega geld aan hem wilde lenen. De moeder zou het gelijk terugstorten. Het antwoord was NEE, dan had ze maar beter voor haar kind moeten zorgen. Ik heb op het punt gestaan om de jongen geld te lenen, gelukkig hebben wat klasgenoten hem geld geleend zodat hij gewoon mee kon doen. Dat was mooi om te zien, hoe ze voor elkaar zorgden.

Gepest?

Nooit was ik gepest geweest, maar nu voelde dat wel zo, en ik moet zeggen het leerde mij veel. Het leerde mij hoe machteloos je je kunt voelen, dat moet helemaal zo zijn als je kind bent.

Keuze

Ik ben te lang blijven hangen tot een burn-out aan toe maar ik had hierin een keuze. Kinderen hebben dit niet, worden naar weerbaarheidscursussen gestuurd en komen thuis met vreselijke verhalen. Ouders worden wanhopig omdat hun kind ongelukkig is.

Doorbreek de situatie

Haal je kind weg uit de situatie, dat is de enige manier om het te doorbreken. Of geef ze de keuze, als je weet dat je weg kunt voel je je krachtiger.

Ook de pester kan uit de situatie gehaald worden. Laat dan wel aan de “volgelingen/ werkbijen” merken dat hun hetzelfde lot wacht als ze het gedrag doorzetten.

Luiken dicht

Een kind dat gepest wordt lukt het niet om te leren, het is bezig met overleven. Zoals Tea Adema zegt “de luikjes zitten dicht”. Help een kind om ze op een kier te zetten zodat en er weer stralen zon naar binnen kunnen vallen.

Vleugellam

Waarom nu na zoveel jaren mijn verhaal? Omdat ik ergens de hoop heb dat ik door mijn verhaal te vertellen inzicht kan geven in het probleem wat pesten betreft en hiermee kinderen kan helpen doordat hun ouders het beter begrijpen. Een kind kan het niet zelf oplossen. Een volwassene kan dat niet eens. Help het kind om uit de situatie te komen, weerbaar worden is niet gelijk een oplossing. Een uitweg bieden wel. Ik was weerbaar tot ik vleugellam werd gemaakt en vleugels met spalken vliegen niet lekker.

Luisterend oor

Hoe kan ik kinderen helpen als ik zelf niet weerbaar genoeg was? Door ze te begrijpen! Een luisterend oor kan al zoveel verschil maken. Ik praatte helaas tegen de verkeerde. Door het gesprek met iemand aan te gaan die buiten de situatie is kan veiligheid gecreëerd worden. Voel je vrij tot een intakegesprek al dan niet met je kind. Intakegesprekken zijn gratis. Mail mij voor een afspraak.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.