Hoe doorbreek je slechte gewoontes?

Ook bij kinderen ontstaan slechte gewoontes, maar hoe doorbreek je die? Veel ouders geven toe aan slecht gedrag om er maar vanaf te zijn. We kennen allemaal het dreinende kind in de winkel. Als de volumeknop van zo’n kind steeds maar harder gaat dan raken ouders gestressed. Ze voelen zich bekeken en onmachtig, en geven toe. Gevolg is je even rust hebt maar dat het circus zich bij een volgend bezoek aan de winkel weer op dezelfde manier voltrekt. 

Het beste jongetje van de klas 

Dat werd over onze teckel Gijs gezegd. Tijdens de puppycursus ging het super en ook voor de vervolgcursus is hij geslaagd met vlag en wimpel.

Alles bij elkaar gillen

Zo netjes als hij in het klasje aan een slappe lijn wilde lopen, zo ongeleid gaat het uitlaten. En al helemaal als hij andere honden tegenkomt. Hij gilt (ja echt) alles bij elkaar. Tenminste, als hij in de buurt van Tobias is, zijn oude teckelbaas. Daar heeft hij dat van geleerd. En wat eenmaal is geconditioneerd dat leer je niet zo makkelijk meer af. Samen uitlaten is dus nogal een uitdaging.

Wij hebben 3 ruwharige teckels en Gijs is er ruim een jaar geleden bijgekomen omdat ons teckelmeisje Sofie niet goed gesocialiseerd is en nogal hangt aan onze bejaarde teckelbaas Tobias. Tobias is oud, zo oud dat je niet meer in jaren maar in maanden denken.

Zelfde verhaal bij kinderen

Het is niet anders met kinderen. Hoe vaak hoor je niet dat je goede welopgevoede kinderen hebt? Leuk om te horen maar zelf wil je ze af en toe het liefst achter het behang plakken. Of andersom, je kind is altijd degene waar alle blikken op gericht zijn als er iets fout gaat. Maar jij ziet thuis juist een lief en zorgzaam jongetje.

Wat kan helpen?

  • Bedenk je waarom je dit niet wil en dat je even door de zure appel moet bijten. Maar dat een kind daarna weet dat het ongewenste gedrag echt niet (meer) werkt.
  • Onderzoek wat de trigger is, geef je kind vooraf bijvoorbeeld al een krentenbol zodat het niet met trek een winkel in hoeft.
  • Bekijk goed waar het gedrag vandaan komt: Zeurt je kind om het zeuren, wil het aandacht?
  • Laat een kind merken dat het leven echt leuker is zonder vervelend gedrag. Geef je kind  aandacht en denk niet als het rustig is dat je even je eigen ding kunt doen. 
  • Raak niet in paniek, besef je dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. 
  • Zorg voor een backup plan, ga weg uit de situatie als dat lukt.
  • Laat je niet gek maken door iedereen die het beter weet. 

Ik kan helpen

Als kinder- en opvoedcoach help ik kinderen en hun ouders om weer op een gezonde manier met elkaar om te gaan. 

Gedrag is vaak plaats- en persoonsgebonden. Vindt je het moeilijk om je kind te corrigeren en weet je niet hoe je ongewenst gedrag kan ombuigen neem gerust contact met mij op. Een gratis intake of telefonisch contact is altijd mogelijk

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *