Liegen

Ik zit met stijgende verbazing te kijken naar het politieke debat over het gedoe met de verkenners. Het doet mij denken aan de keer dat mijn zoontje (toen was hij nog klein) meehielp met schilderen. Hij stond met een kwast met knalgroene verf op een ladder. Boven hem tekende zich een groene vlek af op het witte plafond. Toen ik hem erop wees zei hij dat hij het niet had gedaan. Voor mij was het bewijs overduidelijk. Voor mij zat hij te liegen, voor hem betekende het iets anders. Hij had het niet expres gedaan dus hij had het niet gedaan.

Zo ook de keer dat hij zijn broer een bloedneus had geslagen. Hij had geslagen, ja zijn broer had een bloedneus maar, hij had hem geen bloedneus geslagen.

Minister president

Nu speelt voor mijn ogen zich net zo’n beeld af. Ik hoor een minister president hetzelfde zeggen. Maar we hebben het hier over een volwassen man, een leider van ons land. Hij zegt keihard dat hij niet liegt.

Iedereen liegt wel eens

Allereerst wil ik stellen dat iedereen wel eens liegt. En degenen die zeggen nooit te liegen , die liegen.

Terug naar het debat. Hoe zit dat nou, hoe kan het zijn dat iedereen zegt dat je liegt? Dat je dan toch vol blijft houden. Rutte zit in een overlevingstactiek. Hij wil zonder kleerscheuren of met beperkte schade door dit debat komen. En hij wil een goed mens zijn, want toegeven dat je hebt gelogen is vreselijk, als je dat je laatste daad is (daar begint het toch aardig op te lijken). Je bent namelijk zo groot als het succes van je laatste daad.

Moreel goed praten

Dan nog maar een leugen eroverheen. En zo blijkt maar weer dat liegen een gebied is dat zich gemakkelijk uitbreidt. Ben je eenmaal aan het liegen en vals spelen geslagen, en heb je dat voor jezelf moreel goed gepraat, dan is de stap naar nog een leugen zo gezet.

Liegen en kinderen

Voor kinderen is dit niet anders. Kinderen willen goed en leuk gevonden worden. Als je liegt dan ben je niet goed en niet leuk. De truc is om je leugen goed te verpakken. Als je betrapt wordt keihard ontkennen. Herkenbaar?

Rutte is in mijn ogen de jongen van de groene stip

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *